Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Měď redukující účinky metabolitů kvercetinu
Mísař, Jakub ; Karlíčková, Jana (vedoucí práce) ; Říha, Michal (oponent)
Univerzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmaceutické botaniky a ekologie Kandidát: Jakub Mísař Školitel: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Název diplomové práce: Měď redukující účinky metabolitů kvercetinu Měď je esenciálním stopovým prvkem zejména díky své schopnosti jednoduše přecházet mezi svými dvěma redoxními formami: oxidovanou formou (Cu2+ ) a redukovanou formou (Cu+ ). Flavonoidy jsou běžnou složkou lidské stravy a mohou mít pozitivní vliv na lidské zdraví. Během procesu trávení jsou flavonoidy přeměňovány na malé fenolové kyseliny pomocí specifických bakterií v tlustém střevě. Ačkoliv byly vlastnosti flavonoidů doposud rozsáhle studovány, to samé se už nedá říci o jejich metabolitech - fenolových kyselinách. V této in vitro studii jsme analyzovali měď redukující účinky při čtyřech (pato)fyziologicky relevantních hodnotách pH u osmi fenolových kyselin, které jsou známy jako metabolity běžně užívaného flavonoidu kvercetinu. Pro měření redukčních účinků byla použita jednoduchá spektrofotometrická metoda, založená na indikátoru disodné soli kyseliny bathocuproindisulfonové. Stupeň redukce mědi se lišil u jednotlivých testovaných sloučenin. Nejaktivnější byly všechny o- dihydroxysloučeniny, které dosahovali 100% redukce iontů už při nízkém koncentračním poměru k iontům...
Měď redukující účinky isoflavonoidů
Ambrožová, Kamila ; Karlíčková, Jana (vedoucí práce) ; Martin, Jan (oponent)
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmaceutické botaniky a ekologie Kandidát: Kamila Ambrožová Školitel: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Název diplomové práce: Měď redukující účinky isoflavonoidů Měď se v našem těle objevuje pouze ve stopovém množství. I přes tento fakt je důležitou složkou mnoha enzymů ovlivňujících správný chod celého organismu. Mezi nejdůležitější patří antioxidační aktivita, syntéza kolagenu a pojiv, účast při pigmentaci a buněčném dýchání. Snahou organismu je udržení homeostázy mědi, protože nadbytek i nedostatek prvku může působit patologicky. Zvýšené množství mědi může být příčinou mnoha civilizačních onemocnění. Isoflavonoidy patří mezi rostlinné metabolity polyfenolického charakteru pozitivně ovlivňující rozdílné pochody v našem těle. Výzkum je věnován protizánětlivým a estrogenním účinkům, antioxidační aktivitě, protirakovinnému působení. K eliminaci a inaktivaci radikálových částic dochází schopností isoflavonoidů redukovat atomy přechodných prvků nebo je chelatovat. Cílem této práce bylo zjistit redukční aktivitu sedmi isoflavonoidů - daidzeinu, genisteinu, biochaninu A, genistinu, glyciteinu, formononetinu a prunetinu. Nejvyšší schopnosti redukce dosahoval daidzein, v jehož struktuře nacházíme volnou 4'-hydroxylovou skupinu...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.